Wat is lichtpuntuur?

Licht of kleurenpunctuur is een vorm van lichttherapie, ontwikkeld door Peter Mandel. Tijdens de behandeling houdt de therapeut een speciale lichtpen tegen (acupunctuur) punten en zones op de huid van de cliënt. Afhankelijk van de analyse word kort een specifieke kleur licht ingestraald. 

De huid neemt deze lichtimpulsen op waarna lichaamscellen en meridianen de informatie doorgeven aan organen en fysiologische systemen. Omdat de behandelingen volstrekt pijnloos zijn, is kleurentherapie ook zeer geschikt voor kinderen.

Kleurenpunctuur richt zich uitdrukkelijk níet alleen op het bestrijden van lichamelijke symptomen, zoals hoofdpijn of koortsuitslag.

Kleurentherapie richt zich op het stimuleren van de heilzame energiestromen gecombineerd met persoonlijke ontwikkeling op alle levensniveaus. Het kan bij cliënten intense processen in gang zetten, zowel lichamelijk als geestelijk.

Kleurentherapie is een onderdeel van de esogetische geneeswijze en combineert de kennis over de helende werking van licht en kleur met de leer van de levensenergie door meridianen en acupunctuurpunten uit de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Beide stromingen streven naar herstel van de harmonie tussen yin en yang. 

Hoe werkt licht punctuur?

Kleur is zichtbaar licht. Licht bestaat uit gewichtloze deeltjes die zich met een snelheid van ca. 300.000 km per seconde voortbewegen. Zo heeft elke kleur zijn eigen frequentie. Wij zien de diverse kleuren alleen wanneer er een regenboog zichtbaar is. UV en IR kunnen we met het blote oog niet waarnemen maar deze frequenties zijn altijd aanwezig in licht. Zonder licht is er geen biologisch leven.Binnen de kleurpunctuur  wordt aangenomen dat wanneer (acupunctuur)punten op de huid met een bepaalde kleur worden behandeld, specifieke informatie van die kleur wordt doorgeven aan corresponderende endocriene coördinatieorganen in de hersenen. Deze organen sturen de informatie vervolgens naar delen van het lichaam die niet in harmonie zijn. Zo helpt het licht de storing op te heffen en de energiestromen te herstellen.

Elke kleur heeft een specifieke uitwerking. Van sommige kleuren word je vrolijk; oranje en rood werken bijvoorbeeld stimulerend en brengen je in beweging. Van blauw word je rustig. 

In noordelijke landen worden mensen met depressies behandeld met lichtbaden, zodat de productie van melatonine (gevormd uit serotonine) in de epifyse (pijnappelklier) wordt verhoogd. 

Pasgeboren kinderen met geelzucht worden met ultraviolet licht bestraald, zodat de schadelijke stoffen in het bloed worden afgebroken. 

© 2009 - Praktijk Stad van de Zon | Realisatie: Numaga-Design, Nijmegen. Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 02-12-2016 . | Sitemap | Bookmark deze pagina